augustus 4, 2021
Breaking News

Bezoek de Moezelstreek – traditionele dorpen in een romantische omgeving

De moezel - cochem

Ben je op zoek naar een traditionele vakantie in een authentieke wijnstreek? Dan moet je absoluut de Moezelstreek bezoeken. Hier vindt je de rust van een natuurrijke omgeving en de mooiste dorpjes die er te vinden zijn, allemaal verstopt langs de grens van Frankrijk en Duitsland. De Moezel is een rivier waarlangs de meest culturele dorpjes te vinden zijn en waar je als toerist je ogen uit kijkt. Wil je bijvoorbeeld genieten van watervallen die vlak langs of zelfs door de dorpen lopen? Of ben je een groot liefhebber van wijn en is wijnbouw echt iets wat je van dichtbij wilt zien? De Moezelstreek biedt diversiteit, rust en authentieke gezelligheid. Bezoek de Moezelstreek daarom snel en lees wat er te beleven is.

Kerken en kastelen

De Moezelstreek kent veel culturele hoogtepunten en daar zijn de kastelen en kerken uiteraard een belangrijk onderdeel van. Vooral de Reichsburg van Cochem is één van de belangrijkste trekpleisters in de omgeving. Deze is tegen de bergrand gebouwd en ziet prachtig uit op het pittoreske plaatsje Cochem. Maar als je denkt dat dit het enige kasteel is in de moezelstreek dan heb je het mis; de moezelstreek staat bol van de kastelen en kerken die opvallen door hun indrukwekkende en karakteristieke architectuur. De moezelstreek vormt de perfecte omgeving voor mensen die op zoek zijn naar ontspanning, cultuur en gevarieerde landschappen dicht bij huis. Vanaf Limburg ligt de streek slechts op 1,5 uur rijden van Nederland en dus zit je zomaar in een totaal andere omgeving.

Een fraaie geschiedenis

De Moezelstreek kent een lange geschiedenis van Duitse en Franse heerschappij en dat is terug te zien in de huizen, bebouwing en architectuur. Zowel de Franse als Duitse invloeden hebben ervoor gezorgd dat deze omgeving nog de traditionele sfeer uitademt. De omgeving tussen Trier en Koblenz is een onderschatte en relatief onontdekte omgeving die zeker de moeite waard is. Zo kan je er sfeervolle stadjes bezoeken, de bergen in of heerlijk fietsen. Ook voor een ontspannende vakantie is de groene omgeving van de Moezelstreek een uitstekende plek om voor langere tijd te verblijven. Wijnbouw en het toerisme zijn belangrijke pijlers voor de omgeving van de Moezel.

Cochem: karakter aan de Moezel

Cochem is één van de meest karakteristieke plaatsen aan de Moezel. Deze plaats ligt prachtig tussen het heuvelachtige landschap en is langgerekt langs de Moezel. An sich heeft Cochem met ruim 5.000 mensen niet zoveel inwoners, maar toch is dit één van de hoogtepunten van je bezoek aan de Moezelstreek. Waarom? De belangrijkste reden is de aanwezigheid van de Reichsburg die prachtig uitkijkt over Cochem. Dit slot is bijzonder populair en vanaf de Reichsburg heb je een prachtig uitzicht over de fraai gelegen plaats Cochem. Binnen vindt je de Romeinse stijl van bouwen, interieur en heb je de invloeden van de Renaissance. Naast de Reichsburg en het authentieke centrum staat Cochem eveneens bekend om haar mosterdmolen en de Bremmer Calmont; een wijngaard die vrijwel verticaal tegen de heuvels aangebouwd is. Vergeet niet om na afloop nog even te proeven van een traditionele wijnboer in de omgeving of bezoek één van de gezellige restaurants en cafés in het centrum van Cochem.

Een bezoek aan Cochem

Wil je Cochem eens bezoeken? Dan ben je niet de enige. Cochem is een prima uitvalsbasis voor de omgeving van de Moezel en is als plaats ook meer dan de moeite waard. In de omgeving van Cochem vindt je diverse campings, herbergjes en hotels. De plek is overigens op indrukwekkende wijze te bereiken met de boot, waarbij je kunt aanmeren aan de oevers van de Moezel en direct het centrum in loopt. Een bezoek aan het centrum toont je de traditionele architectuur en een stadhuis in barokstijl. Het historische Marktplein is een prima plek om overheen te lopen wanneer er ook daadwerkelijk een grote markt is. Wie Cochem als eens heeft bezocht kan beamen dat deze plek de blikvanger is aan de Moezel.

Lees meer over Cochem op: moezeldal.nl

Koblenz: De monding van de Moezel

Koblenz is één van de grotere steden in de Moezelstreek. Het ligt in de monding van de Moezel waar het de Rijn kruist. Wie de sfeer van Koblenz echt wil ervaren zal zeker deel moeten nemen aan de rondvaart die je van de ene kant naar de andere kant van Koblenz brengt. Na afloop is het uiteraard tijd voor een welbekende Duitse sorbet met fruit of veel chocolade. Uiteraard vindt je ook in Koblenz weer de authentieke wijnplantages en kleine burchten en sloten die het bezoeken waard zijn. De kabelbaan die over Koblenz loopt geeft een prachtig uitzicht over de omgeving.

Trier: Eén van de twee oudste steden van Duitsland

Trier is de oudste stad van Duitsland en dat is nog altijd goed terug te zien in de gebouwen en kerken. Langs de oevers van de Moezel geniet je van de ouderwetse, maar fraaie architectuur zoals Duitsland die ooit kende. Eveneens kom je in Trier het voormalige huis van Karl Marx tegen, één van de leiders van de Socialistische beweging in Europa. Daarnaast zijn de machtige Sint Petersdom en Onze-Lieve-Vrouwekerk echte trekpleisters van Trier. De volledige geschiedenis van de Moezelstreek is echter terug te vinden in Trier en deze stad heeft haar authentieke karakter goed bewaard.

Een historische rondreis door de Moezelstreek

Veel van de authentieke en traditionele Moezelstreek hebben we nog niet genoemd en dus voor je bewaard, maar deze omgeving is voor jong en oud zeer de moeite waard. In deze heuvelachtige omgeving kan je wandelen, fietsen, watersport beoefenen en uiteraard de meest historische stadjes van het grensgebied van Duitsland bezoeken. Het hoogtepunt van de Moezelstreek is onbetwist Cochem; een plek waar je schoonheid en sfeer in één oogopslag kunt terugvinden.

Wil je de Moezelstreek bezoeken? Zorg dan dat je hier genoeg tijd voor neemt. De Moezelstreek ligt vlakbij en is nog altijd goed betaalbaar. Daarnaast zijn het aantal historische plekjes, kerken, kastelen en prachtige wijngaarden niet op één hand te tellen. Laat je inspireren door de ambachtelijke omgeving van de Moezel, waar historie en vakmanschap bij elkaar komen.