september 18, 2021
Breaking News

Vakantie vieren in het Eifel gebied [België – 2018]

Vakantie vieren in het Eifel gebied [België - 2018]

De Eifel is een gebied net ten oosten van België dat uitermate geschikt is voor een heerlijke vakantie in het buitenland, maar toch dicht in de buurt. De Eifel is een karakteristiek gebied met het middelhoge gebergte van de Eifel-Ardennen en dat betekent dat hier veel plaatsjes ingebed zijn tussen het heuvelachtige landschap en dat in combinatie met de prachtige riviertjes die uitkomen op de Moezel en de Rijn. Ook staat het Eifel gebied bekend om de vele kerken en kastelen die je bij voorkeur te voet kunt bezoeken. Loop door een bosrijke omgeving en geniet van de authentieke sfeer van de Eifel voor een diverse vakantie.

De beste bezienswaardigheden

De Eifel heeft veel te bieden, uiteenlopend van traditionele plaatsjes tot prachtige natuur en eeuwenoude bouwwerken. De waterrijke en heuvelachtige omgeving biedt tal van mogelijkheden om voor korte of langere tijd je vakantie in dit gebied te vieren. Het gebied kent een lange geschiedenis die meerdere volkeren naar het gebied heeft getrokken en dat is terug te zien in de architectuur. Zo vindt je er nog altijd de typisch Romeinse badhuizen, maar ook huizen in de Germaanse én Franse stijl. Veel van de oude glorie is goed bewaard gebleven in het gebied en dat betekent dat je jouw ogen uit kunt kijken. In Eifel vindt je alles voor een sportieve, relaxte of culturele vakantie in een uniek gebied.

Veel oude arbeid terug te vinden

De Eifel ligt ten zuiden van het welbekende Ruhrgebied en in een glooiende omgeving en dat zorgt ervoor dat hier nog veel oude arbeid te vinden is. Zo is het mogelijk om oude mijnen  te bezoeken waar jarenlang belangrijke grondstoffen naar boven zijn gehaald zoals Erts. Dit proces begon al in de tijd van de Romeinen en de Kelten die afwisselend de macht hadden in het Eifel gebied. Ook zijn bovengrondse steengroeves gebruikt voor de winning van grondstoffen. Aan de eeuwenoude traditie van mijnbouw in de Eifel kwam medio 1957 een einde, maar de mijnen zijn nog altijd goed bewaard gebleven en opengesteld voor bezoekers. Laat je rondleiden in de oudste en meest verfijnde mijnschachten van Duitsland.

De bekendste gebergten in de Eifel

Voor een sportieve vakantie ben je in de Eifel ook zeker op de juiste plek. Het is een aanrader om per fiets, te voet of door middel van klimmen je weg omhoog te banen op de gebergten die de Eifel rijk is. De bekendste bergtop is misschien wel de Hohe Acht. Dit is een uitgedoofde vulkaan en dat heeft als gevolg dat je in dit gebied veel gebouwen tegenkomt die het vulkanisch gesteente hebben gebruikt. Het gebergte is op de top 747 meter hoog. Andere bergen die interessant zijn om te bezoeken zijn de Ernstberg (699 meter hoog) die wordt gezien als een nog altijd actieve Vulkaaneifel én de Schwarzer Mann (697 meter hoog) die vrijwel volledig begroeit is met sparren. Het laatste gebergte ligt dicht bij de Belgische grens en hier vindt je nog tal van zeldzame plantensoorten.

Plaatsen die een bezoek waard zijn

Het Eifel gebied kent weinig écht grote steden, maar dit gebied is wel gelegen direct naast het Moezelgebied en hier zijn enkele grotere steden te vinden. De Eifel kent dan wel geen echt grote steden, maar toch hier meerdere plaatsen het bezoeken meer dan waard. Denk daarbij aan Monschau, Prüm, Adenau en Mechernich-Satzvey. Deze dorpen kennen nog de traditionele architectuur in woningbouw en vrijwel ieder dorp is gebouwd in combinatie met een burcht of kasteel. Daarnaast zie je in deze plaatsjes nog veel terug van de typisch Romeinse tijd die weer de mogelijkheden bieden om gebruik te maken van een Romeins badhuis om heerlijk tot rust te komen in een natuurlijke omgeving. Eveneens bieden de plaatsen interessante horecagelegenheden waar je geniet van een heerlijk weissbiertje of wijn uit de regio. Ook de sorbet is uiteraard een aanrader.

Het burcht van Mechernich-Satzvey

Net ten zuiden van de plaats Bonn vindt je het burcht van Mechernich-Satzvey; een burcht uit de 14e eeuw dat direct boven het dorp te vinden is. Het plaatsje zelf is dicht tussen het heuvelachtige landschap gebouwd en dat biedt zowel van boven als beneden een prachtig uitzicht op de omgeving. Bij het burcht van Mechernich-Sarzvey worden doorlopend activiteiten georganiseerd en een wandeling rond de burcht brengt je even helemaal terug naar de Middeleeuwen. De spelletjes met ridders en heksen zijn een echte aanrader voor je kinderen, terwijl jullie genieten van de prachtige omgeving.

Prüm, Monschau en Adenau

Bovengenoemde plaatsen zijn de echte trekpleisters als het gaat om een bezoek aan indrukwekkende en historische plaatsen in de Eifel. Deze plaatsen zijn vaak al eeuwenoud en herbergen veel bouwwerken die voortkomen uit de Romeinse en Keltische tijd. Uiteraard zijn ook deze plaatsen voorzien van een (klein) slot of burcht én biedt de omgeving diverse mogelijkheden om te wandelen, fietsen of klimmen. Het waterrijke gebied nodigt eveneens uit om te gaan roeien of kajakken. Wil je even helemaal tot rust komen? Prüm, Monschau en Adenau hebben ook gezellige centra waar de horeca een zeer divers aanbod kent. Wat direct opvalt bij een bezoek aan deze plaatsen is de architectuur waarmee de huizen zijn gebouwd.

Een diverse vakantie voor korte of langere tijd in de Eifel

Ben je op zoek naar een vakantie in natuurlijke omgeving waar je verschillende indrukken op kunt doen? Dan is de Eifel een ideale plek. Dit gebied is gelegen ten zuiden van het Ruhrgebied en net ten oosten van België, waardoor het prima te berijden is. Ondanks dat de Eifel dicht in de buurt is vindt je hier een totaal andere wereld van historische bouwwerken, Romeinse invloeden en diverse burchten. Het gebied kenmerkt zich door veel natuur en water door ligging tussen de Moezel en de Rijn. Dit biedt de kans om een sportieve vakantie te beleven waarin van alles is te doen. Het gebied is interessant voor gezinnen dankzij de vele historische activiteiten, aantrekkelijk voor mensen die een sportieve vakantie willen beleven en eveneens leuk voor oudere mensen die heerlijk tot rust willen komen in een natuurlijke omgeving. Kortom; de Eifel biedt een totaalpakket van activiteiten, kenmerken en plaatsen die je vakantie tot een groot succes maken.

Meer informatie over Prüm, Monschau en Adenau? eifelgids.nl